The Cat on Big, fat and lazy

Häromkvällen läste jag sagan om vargen och de tre små grisarna för mina två yngsta barn.

Det är en mycket spännande och stilbildande saga för generationer av barn och vuxna. Mina barn som båda är åtta år hade säkert föredragit en annan bok – något mer daterat, men vi hade en intressant diskussion efteråt. Hur som helst sagan handlar om den listiga vargen som med alla medel försöker fånga in och äta upp de förnuftiga och strävsamma grisarna. Sensmoralen är att de som samarbetar, även om de är små och svaga, kan överlista den som är så mycket större och starkare.

Men hur skulle berättelsen ha slutat om den var skriven idag? I dessa digitala tider tänker jag att historien skulle handla om disruption och sönderfall, alltså konsekvenserna av att vara ”big, fat and lazy”. Vargen är fortfarande stor men inte längre stark och knappast farlig. Vargen har blivit trött, mätt och gammal. Vargen har blivit sårbar och är förlegad. Grisarna däremot, dom är på hugget. Och dom nöjer sig inte med att lura vargen på ett skrovmål. Dom förgör vargen.

Ett varningens finger är på plats i det här sammanhanget; säger vi ”vargen kommer, vargen kommer” tillräckligt många gånger så händer en av två saker. Antingen blir vi rädda för vargar på riktigt och tror oss se dem överallt. Eller så slutar vi lyssna på varningar helt och hållet. Man kan fundera på vilket som är värst?

De senaste åren har vi fått höra mängder av varningar som påminner om vargen. Då är vargen förklädd till Über, Netflix och Spotify. Transport-, film- och musikindustrin får väl här symboliseras av de tre små grisarna.

Men kom ihåg det är ingen tillfällighet att just transport- film- och musikindustrin tidigt utmanades av disruptiva affärsmodeller. De tre branscherna var dömda på förhand.

Nedan redogör jag för typiska kännetecken för förlegade verksamheter och branscher:

Typiska kännetecken:

  • Etablerade företag i mogna branscher
  • Ålderdomliga IT system
  • Klen åtkomst till data
  • Krångliga strukturer för att producera/sälja/distribuera
  • Svagt processtöd
  • Avtagande intäkter och marginaler
  • Konkurrerar med pris
  • Låg digital mognad
  • Låg förändringsvilja

Läs mer om affärsmodellsinnovation här.

Med det sagt kan man fundera på vilken bransch som står näst på tur. Jag har mina aningar, men det får bli en annan gång. Apropå det.

Lyssna på Talkin’ Bout A Revolution med Tracy Chapman, det svänger.

0 kommentarer